Vikten av vattnet

splashing-275950_1280

vattenytaDe senaste veckorna har vi varit på flera julmarknader där vi haft smakprovning av te. Då fick vi en nyttig påminnelse om hur mycket vattnet påverkar smaken på teet. I Stallarholmen smakade Menglai Chashan väldigt mycket (ja just det!) stall, medan i Stockholm blev Cao Bo inte alls som det brukar…

Om vattnet är hårt eller mjukt, vilka mineraler och spårämnen det innehåller: allt påverkar smakerna som tebladen ger ifrån sig. På en plats kan vattnet locka fram smaknyanser som du någon annanstans inte ser röken av. Men misströsta inte även om du inte får fram de smaker du längtar efter första gången du brygger på en ny plats, eller om du tycker att det nyinköpta teet inte är så gott som du trodde. Det finns några enkla knep att prova!

  1. Dra teet kortare eller längre tid. Här måste du förstås vara lite systematisk och använda en timer, så att du vet hur lång tid du lät det dra, när du väl prickar rätt smakmässigt.
  2. Använd mer, eller mindre, te. Ändra doseringen tills du kommer rätt.
  3. Har vattnet kokat upp ordentligt? Om vattnet inte är tillräckligt hett, kommer inte smakerna fram i svart te. Är det en oolong eller grönt te du försöker få ordning på, kan problemet vara det omvända, du använder alltför hett vatten.
  4. Använder du tillräckligt stor sil? Det har i och för sig inget med vattenkvaliteten att göra, men ditt te kanske är så storbladigt att bladen inte får möjlighet att veckla ut sig optimalt. Då ger de inte ifrån sig alla smaker.

Efter lite laborerande och några testkannor brukar det lösa sig. Det viktiga är att du hittar de smaker du gillar, inte att du gör efter något särskilt regelverk. Te är, som allt annat, relativt!

Kundomdömen
4162 recensioner