Oolong – en asiatisk teklassiker

Milda smaker mellan grönt och svart

Oolong är ett delvis oxiderat te – mörkare än grönt te och ljusare än svart. Oolong görs numera i de flesta teområden, men ursprunget finns i Kina. Smaken är ofta lite söt, brödig och aromatisk. Oxideringen varierar mycket, från nästan gröna teer till så gott som svarta.

  • Tie Guan Yin Oolong 100 gram
    Lägg i varukorg
    130 kr
  • ekologiskt oolongte
    ekologiskt te, Oriental Beauty
    Lägg i varukorg
    115 kr
  • ekologiskt oolong-te
    ekologiskt te, Oriental Beauty
    Välj alternativ
    120 kr425 kr
  • Välj alternativ
    99 kr351 kr
  • Slut i lager
    Provpåse Tie Guan Yin Iron Godess
    Provpåse Tie Guan Yin Iron Godess
    Läs mer
    35 kr
  • testa ekologiskt oolongte
    ekologiskt te, Oriental Beauty
    Lägg i varukorg
    40 kr

Oolong – hur funkar det?

Oolong kallas också wulong. Det är te där bladen delvis fått oxidera innan de börjar bearbetas och rullas. Det finns två huvudtyper av oolong, dels de som fått oxidera 10-30%, dels de som oxiderat 40–70%. De ljusare får söta, blommiga aromer och påminner om ett grönt te, medan de mörkare får fruktiga, vedartade och ibland karamelliserade toner.

Men det är inte enbart graden av oxidering som gör att oolong blir oolong, utan även de följande bearbetningsstegen. Vi har skrivit en artikel om hur oolong-te produceras som du kan läsa här nedan!

Taiwan är en stor producent av oolong-teer. Ursprungligen utvecklades te-typen i Kina för ungefär 300 år sedan.

Vad är oolong?