Grönt te

Ekologiskt grönt te – de milda smakernas te

Grönt te är te från Camellia Sinesis som hettats upp efter plockningen för att behålla klorofyll och smak i bladen. Ekologiskt grönt te är från teplantor som inte besprutats eller konstgödslats.

Grönt te smakar milt och gräsigt, doften ofta sötaktig med inslag av umami. Det gröna teet är det klassiska asiatiska teet, som inte minst fungerar bra till kinesisk och japansk mat.

Allt Pekoes gröna te är ekologiskt odlat och kan köpas i lösvikt,  som provpåse eller i en fin teburk, vissa även i kilopaket

Läs mer

  • Mao Feng Supergreen
    Mao Feng Supergreen
    Lägg i varukorg
    135 kr
  • Lägg i varukorg
    105 kr
  • Mao Feng Supergreen Lösvikt
    Välj alternativ
    99 kr351 kr
  • Välj alternativ
    69 kr245 kr
  • Provpåse Mao Feng Supergreen
    Provpåse Mao Feng Supergreen
    Lägg i varukorg
    35 kr
  • Lägg i varukorg
    30 kr
  • Lägg i varukorg
    440 kr

Så görs grönt te

Grönt te produceras oftast på liknande sätt som svart te, med undantaget att man hettar upp bladen tidigt i processen, för att undvika oxideringen som gör bladen mörka och behålla det gröna i bladen. Det innebär att de nyplockade tebladen inte behandlas mycket. Upphettningen av det gröna teet kan till exempel ske på kinesiskt sätt i wok-pannor eller som i Japan genom ångning. Om teet torkas långsammare utan upphettning blir det vitt te, får det oxidera (mörkna) något blir det oolong, får det oxidera fullt ut blir det svart te. Allt från samma teblad!

Grönt te och hälsa

Grönt te har fått ett uppsving i Sverige de senaste årtiondena, på grund av ett ökat intresse för asiatisk kultur och mat, men kanske framför allt tack vare det gröna teets höga innehåll av antioxidanter gett det ett renommé som det mest hälsosamma teet. Och det stämmer att gröna teer har höga halter av polyfenoler, katekiner och andra antioxidanter. Det gäller också för vitt te, oolong och svart te i olika hög grad. Men hälsoeffekterna är långt ifrån bevisade.

Koffeinhalterna i te varierar mycket, beroende på plockning, växtplats och bryggning. Den högsta mängden koffein hittar vi i det japanska gröna teet matcha, eftersom det är gjort av hela tebladet som pulveriserats.

Ekologiskt grönt te är också en viktig hälsofaktor. Konventionellt odlat te har visat sig ofta ha höga rester av bekämpningsmedel. Vid ekologisk odling används inte besprutning med pesticider. Vårt te är också kemiskt analyserat efter import så att fusk med certifieringen, eller kontaminering vid odlingen, kan uteslutas.

Rent ekologiskt te innebär att du får i dig allt det goda teet har, utan gifter.

Vi kan konstatera att te är en god källa till antioxidanter, och att vi inte behöver vara rädda för att njuta av de goda smakerna! Te är en bra del av en hälsosam livsstil.

Juletid! Under veckan före jul skickar vi med Varubrev 1 klass, enligt PostNord är sista dag att skicka 21 december. Avvisa