Att brygga te

En kopp te, bryggt på löste från Nepal. Illustration till artikel om att brygga te.

Hur brygger man gott te?

Har du bestämt dig för att brygga bättre te? Så hur gör man? Här får du våra bästa tips om hur man gör en riktigt god kanna te från löste.

1. Din smak bestämmer hur du ska brygga ditt te.

Syftet med bryggningen är att du ska få ett gott te. Lita på din smak!

2. Använd bra te.

Du behöver börja med gott te! Dåligt te i påsen blir dåligt te i kannan. Här använder vi vårt ekologiska löste.

3. Hur varmt vatten?

  • Till Svart te använder du kokhett vatten. (Låt det koka upp och ta det direkt, annars blir det syrefattigt och avslaget.)
  • Till Grönt te är det bättre med svalare vatten, 60–80 grader. Antingen tar du det innan det kokat upp, låter det kokande vattnet svalna något eller fyller på med lite kallt vatten efter uppkokningen.

Vattenkvaliten där du bor påverkar också hur teet blir och hur mycket du behöver dosera. Förvärm gärna kannan.

4. Hur mycket te?

3–4 teskedar (5–10 gram) per liter är en bra utgångspunkt. Smaka: blev det gott?
Till en kopp/mugg kan du testa med 1 tesked te per kopp.

5. Tesil eller direkt i kannan?

Vi använder tesil/tefilter. Tänk på att tebladen behöver plats att utvidga sig – många tesilar ger inte utrymme till teet. Tefilter av tyg funkar bra, men kan ta åt sig smak, så ha gärna flera för olika sorters te. Tesilar av metall tar mindre smak och och ger tebladen utrymme att utvidga sig. Här är våra tefilter och tesilar.

Du kan också koka te direkt i kannan, så att tebladen rör sig fritt, men då bör du hälla över genom en tesil i en annan, förvärmd, kanna efter rätt bryggtid.

6. Bryggtid

2–5 minuter är en bra utgångspunkt för svart te. Använd timer! Generellt ska finbladigt te bryggas kortare tid än storbladigt.

Du kan också använda mer te och kortare tid.

Återigen: det är din smak som bestämmer hur du ska brygga te – korta tiden om det blev för starkt, förläng eller öka mängden blad om det blev för svagt.

7. Dubbelt upp – dubbelt så bra! 

Storbladiga kvalitetsteer kan du brygga två eller fler gånger. Testa också Gong-fu-metod: du brygger med mycket te, kort tid, och längre tid i följande bryggningar. Smaka: blev det gott?

8. Håll teet varmt.

Använd tehuva!

Ok! Redo? Börja med bättre te. Välj bland vårt urval av riktigt bra ekologiskt te!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*