Så gör du egen Kombucha – Kombucha-recept

Egen hemmagjord Kombucha

Kombucha är på allas läppar, och finns snart att köpa i varenda affär. Men vill du ha med allt det goda i drycken gör du din Kombucha själv.

Recept på Kombucha – god och nyttig

Beskrivningen på hur du brygger Kombucha själv hittar vi hos eminenta Forsnäs hemman som står bakom detta Kombucha-recept:

1. Brygg svart, sött te. Man ska använda ganska lite te, ca 2 tsk te och 1 dl socker per liter. Låt dra länge, låt svalna till rumstemperatur. Sila av tebladen!
2. I en ren burk lägger man ner ett Startpack från oss. Det innehåller en kombuchakultur (”svampen”) och startvätska*. Sedan fyller man upp med så mycket starkt, sött rumstempererat te att startvätskan utgör ca 15% av hela mängden vätska.
3. Täck över burken med ett tätvävt tyg. För glesa tyger släpper lätt igenom fruktflugor. Använd t.ex. en rejäl kökshandduk, eller vår favorit, en microfibertrasa. Fäst runt med en gummisnodd.
4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt sol. Vänta ca 10 dagar. Det kan gå snabbare på sommaren eller om burken står varmt, det går ofta långsammare på vintern.
5. Efter ca 5-8 dagar kan man börja provsmaka genom att sticka ner ett rent sugrör i burken och ta en slurk, om det inte är syrligt nog så fortsätt provsmaka varannan var tredje dag tills du tycker det smakar bra!

Det finns dessutom massor av annan matnyttig kunskap om Kombucha hos Forsnäs hemman.

Mättad med lärdom så handlar du Kombuchasvampen, scobyn, antingen direkt från Forsnäs hemman eller som presentkort på Kombuchakultur från oss.

Te till Kombucha

Te till Kombucha köper du av oss. Här på Pekoe finns det ekologiska te du behöver som bas, som bidrar med både goda smaker och antioxidanter

Kombucha-te köper du här online.

Sen är det bara att sätta igång och brygga din egen Kombucha!

Egen hemmagjord Kombucha i glasburkar - illustration till recept på Kombucha