Kombucha

Gör din egen Kombucha

Kombucha Ă€r te som fĂ„tt fermentera med socker och en speciell kombuchakultur till en syrlig dryck som förutom att vara god innehĂ„ller nyttigheter som organiska syror, mineraler och vitaminer – och fullt av de antioxidanter som alltid finns i riktigt te!

Vilket te till Kombucha?

VÀlj ekologiskt te till Kombucha. Allt rent ekologiskt te utan smaksÀttning gÄr bra. Vi rekommenderar Rwanda Rukeri eller Vietnam Lien Son att starta med. Testa dig sedan vidare bland alla vÄra svarta teer utan smaksÀttning!

Kombuchapaket – en bra start

Vi sÀljer ocksÄ tvÄ fÀrdiga Kombucha-kit för dig som vill komma igÄng med egen Kombucha, med vÄrt te tillsammans med ett presentkort pÄ fÀrsk Kombucha-startkultur frÄn ForsnÀs hemman.

Se paketen hÀr!

Hur brygger jag Kombucha?

Kombucha Àr i tiden! Vi sÀljer mer och mer te till kunder som vill göra bra kombucha, och som dÀrför vill ha bra te.

Varför ska jag köpa Kombucha-startpaket hÀr?

Det Àr superviktigt att startkulturen Àr fÀrsk och gjord frÄn en bra grundstam. Den mÄste vara nygjord, och inte ha legat pÄ hyllan pÄ nÄgot lager. Den mÄste vara framodlad av en kunnig leverantör. Det Àr dÀrför du inte fÄr en startkultur som vi haft i lager, utan du fÄr ett presentkort frÄn Sveriges troligen skickligaste Kombucha-makare, som skickar en helt fÀrsk kultur hem till dig nÀr du Àr redo att sÀtta igÄng.

Varför svart te till Kombucha?

AnnJessica pÄ ForsnÀs Hemman har gjort djupgÄende kombuchastudier och rett ut hur det egentligen hÀnger ihop med alla de minst elva bakteriefamiljer som ska finnas i en kombucha i toppform.

Hon ser ett tydligt resultat: svart te Àr det som ska anvÀndas till kombucha. I en kombucha bryggd pÄ svart te lever och frodas mikrolivet, medan kombuchakulturen i grönt och vitt te sÄ sakteliga tynar bort. Du som Àr kombuchanörd: lÀs hela AnnJessicas detaljerade redogörelse!

Varför ekologiskt te?

Du vill inte ha ett te med bekÀmpningsmedel nÀr du vill sÀtta igÄng naturliga processer i drycken. Visst ska du ha ekologiskt te! Kvalitén pÄ teet spelar ocksÄ stor roll, eftersom den fÀrdiga drycken behÄller mycket av tesmaken.

Svart te fungerar bÀst. Lapsang blir en god dryck med röktoner. Earl Grey funkar sÀmre, eftersom oljan flyter upp och hindrar syret att komma Ät. MÄnga gör kombucha Àven pÄ grönt te och oolong och Àr nöjda med resultatet. LÄt din smak styra.

AnnJessica pÄ ForsnÀs Hemman, som Àr en auktoritet pÄ Àmnet, menar dock att man endast bör anvÀnda svart te. LÀs mer vad hon skriver om att vÀlja te till Kombucha!

JÀstslöja i Kombucha, bild ForsnÀs hemma

Kombuchasvamp ”scoby”. Foto: ForsnĂ€s hemman.

Scobyn köper du hos ForsnÀs hemman eller som presentkort hÀr hos oss. FrÄn ForsnÀs hemman fÄr du ocksÄ goda rÄd om hur du ska brygga en bra Kombucha.

HÀr Àr ett recept pÄ egen kombucha.