Tekannor

Vintagetekannor! Tekannor med en historia att berätta.

Tekannor finare än nya! En vintagetekanna har en kvalitet och känsla som du inte hittar i nytillverkade. Dessa tekannor är begagnade, men vi väljer ut sådana i riktigt gott skick. De är som nya eller inte långt därifrån. En tekanna från förr har en porslinskvalitet som du inte hittar i nytillverkade.

Tekannan förhöjer teet. Det har den gjort sedan 1500-talets första Yixing-kannor och genom 17- och 1800-talen när kannor följde med teexporten från Kina. Porslin var liksom te en stor handelsvara, som dessutom hade fördelen att vara tungt och vattentåligt, så att det kunde lastas som stabiliserande ballast längst ner i fartygets botten. Teet lastades högre upp för att skyddas från fukt.

Den klassiska brittiska tekannan blev populär under 1800-talet, tack vare lergods, stengods och porslin av högre kvalitet. Teproduktionen flyttade till Indien, porslinet kom från Staffordshire och finansministern var nöjd med en bättre bytesbalans med Kina.

Idag använder vi tekannor av stengods, lergods, porslin, glas och de japanska gjutjärnskannorna. Kannor av glas, porslin och glaserat stengods håller smaken neutral, medan lerkannor tar smak och ger smak, och järnkannor bidrar med lite medicin mot järnbristen. Själva är vi lite brittiskt konservativa och dricker gärna te ur en engelsk eller svensk kanna av porslin eller stengods. Några av dem ser du här!

What Our Clients Say
4030 recensioner