Grönt te

Ekologiskt grönt te – de milda smakernas te

Grönt te är det ljusa teet, med fräsch, mild smak, och god doft. Grönt te görs av blad från äkta te, tebusken Camellia Sinensis, som hettas upp efter plockningen för att behålla klorofyll och smak i bladen. Vi har bara ekologiskt grönt te – te från teplantor som inte besprutats eller konstgödslats. Bättre för jorden, för tearbetarna och för dig.

Grönt te smakar milt och gräsigt, doften är ofta sötaktig med inslag av umami. Det gröna teet är det klassiska asiatiska teet, som inte minst fungerar bra till kinesisk och japansk mat.

Allt Pekoes gröna te är ekologiskt odlat och kan köpas i lösvikt,  som provpåse och vissa även i kilopaket.

Läs mer

Grönt te, så görs det

Grönt te produceras oftast på liknande sätt som svart te, med undantaget att man hettar upp bladen tidigt i processen, för att undvika oxideringen som gör bladen mörka, så att man behåller det gröna i bladen. Det innebär att de nyplockade tebladen inte behandlas mycket. Upphettningen av det gröna teet kan till exempel ske på kinesiskt sätt i wok-pannor, som i Japan genom ångning (se till exempel ekologisk Sencha) eller med varmluft. Om teet torkas långsammare, utan upphettning, blir det vitt te, får det oxidera (mörkna) något blir det oolong, får det oxidera fullt ut blir det svart te. Allt från samma teblad!

Grönt te och hälsa

Grönt te har fått ett uppsving i Sverige de senaste årtiondena, på grund av ett ökat intresse för asiatisk kultur och mat, men kanske framför allt tack vare det gröna teets höga innehåll av antioxidanter gett det ett renommé som det mest hälsosamma teet. Och det stämmer att gröna teer har höga halter av polyfenoler, katekiner och andra antioxidanter. Det gäller också för vitt te, oolong och svart te i olika hög grad. Men hälsoeffekterna är långt ifrån bevisade.

Koffeinhalterna i te varierar mycket, beroende på plockning, växtplats och bryggning. Den högsta mängden koffein hittar vi i det japanska gröna teet matcha, eftersom det är gjort av hela tebladet som pulveriserats.

Ekologiskt grönt te är också en viktig hälsofaktor. Konventionellt odlat te har visat sig ofta ha höga rester av bekämpningsmedel. Vid ekologisk odling används inte besprutning med pesticider. Vårt te är också kemiskt analyserat efter import så att fusk med certifieringen, eller kontaminering vid odlingen, kan uteslutas.

Rent ekologiskt te innebär att du får i dig allt det goda teet har, utan gifter.

Vi kan konstatera att te är en god källa till antioxidanter, och att vi inte behöver vara rädda för att njuta av de goda smakerna! Te är en bra del av en hälsosam livsstil.

What Our Clients Say
4092 recensioner