Vietnam

Teodling har gamla traditioner i Vietnam. Vårt te odlas av småbönder i de bergiga norra delarna av landet.  Det är gränstrakterna till den kinesiska provinsen Yunnan, och i det här området finns teplantans ursprungliga växtplatser. Ofta plockas bladen från gamla oklippta teträd.

I Vietnam befinner sig produktionen av både grönt och svart te i kraftig tillväxt, just nu ligger man på plats fem i världen. En stor del av den gröna produktionen konsumeras inom landet. Mycket av det svarta teet är av lägre kvalitet och exporteras som billigt bulkte för tepåsar till Mellanöstern och Södra Asien.

Det klart lysande undantaget i fråga om svart te är teerna från de bergiga och otillgängliga områdena i norra Vietnam där det det växer vilda teträd, ofta mycket gamla. Där gör traktens etniska minoritetsfolk te av hög kvalitet, med drag av Assam-te, men där terroiren adderar unika aromer med bland annat söta honungstoner tillsammans med en touch av mynta.

Teodlingarna i Vietnam är ofta små, familjeägda jordbruk. Ibland har bönderna gått samman i kooperativ som hjälps åt med bearbetningen av bladen.

What Our Clients Say
4092 recensioner