Earl Grey

Ekologisk Earl Grey med äkta bergamott

Earl Grey är ett klassiskt te, smaksatt med bergamott. Detta nya Earl Grey-te som vi introducerat 2021 är ekologiskt, säljs i lösvikt, och är gjort på ett fint single estate svart te från Rwanda, med siciliansk äkta bergamottolja. Helt klart det bästa Earl Grey-te vi haft!

Earl Grey-te har fått sitt namn från Charles Grey – Earl av Grey – som var brittisk premiärminister under 1830-talet. Enligt uppgifter var syftet med blandningen av svart te med bergamott att göra teet drickbart på det kalkrika vatten som fanns på Lord Greys gods i Northumberland. Vad säger du som har hårt vatten – är Earl Grey bättre?

Genomsnittligt betyg: 4.9

Earl Grey och dess bergamott

Earl Grey:s smaksättare Bergamott, bild från Köhlers Medizinal PflanzenEarl Grey är smaksatt med bergamottolja, det känner många till. Men vad är egentligen bergamott för sorts smaksättning?

Bergamott är en citrusfrukt, som främst odlas i Kalabrien i södra Italien. Oljan som pressas ur skalet ger teet en karakteristisk citruston som är älskad av många. Läs mer om bergamott på Wikipedia!

Smaksättningen lär från början ha varit ett sätt att dölja ett dåligt te och illasmakande vatten. Och sanningen är att det även idag används för att kunna sälja ett sämre te. Earl Grey kan innebära en bedövande doft av essens på en bas av ett tunt, beskt grundte. Men är det ett gott ekologiskt te i botten och äkta bergamottolja på toppen är det i stället en delikatess.

Så visst har vi valt bort många sorters Earl Grey när vi smakat oss fram. Nu är vi nöjda! När Earl Grey är riktigt bra balanseras ett gott rent svart te av äkta bergamottolja. En ekologisk kvalitetsklassiker!

Och slutligen ett tack till Earl Grey himself!

Porträtt av Charles Grey, 2nd Earl Grey, oljemålning av Sir Thomas_Lawrence

Porträtt av Charles Grey, 2nd Earl Grey, oljemålning av Sir Thomas Lawrence.

Förtroendemärke