Earl Grey

Ekologisk Earl Grey med äkta bergamott – riktig Earl Grey

Earl Grey är ett klassiskt svart te, smaksatt med olja från citrusfrukten bergamotts skal. Detta Earl Grey-te är ekologiskt, säljs i lösvikt, och är gjort på ett fint single estate svart te, med siciliansk äkta bergamottolja. Vi har själva valt ut kombinationen av te och bergamott.

Earl Grey-te har fått sitt namn från Charles Grey – Earl av Grey – som var brittisk premiärminister under 1830-talet. Enligt uppgifter var syftet med blandningen av svart te med bergamott att göra teet drickbart på det kalkrika vatten som fanns på Lord Greys gods i Northumberland. Vad säger du som har hårt vatten – är Earl Grey bättre?

Earl Grey och dess bergamott

Earl Grey:s smaksättare Bergamott, bild från Köhlers Medizinal PflanzenEarl Grey är smaksatt med bergamottolja, det känner många till. Men vad är egentligen bergamott för sorts smaksättning?

Bergamott är en citrusfrukt, som främst odlas i Kalabrien i södra Italien. Oljan som pressas ur skalet ger teet en karakteristisk citruston som är älskad av många. Läs mer om bergamott på Wikipedia!

Smaksättningen lär från början ha varit ett sätt att dölja ett dåligt te och illasmakande vatten. Och sanningen är att det även idag används för att kunna sälja ett sämre te. Earl Grey kan innebära en bedövande doft av essens på en bas av ett tunt, beskt grundte. Men är det ett gott ekologiskt te i botten och äkta bergamottolja på toppen är det i stället en delikatess.

Så visst har vi valt bort många sorters Earl Grey när vi smakat oss fram. Nu är vi nöjda! När Earl Grey är riktigt bra balanseras ett gott rent svart te av äkta bergamottolja. En ekologisk kvalitetsklassiker!

Porträtt av Charles Grey, 2nd Earl Grey, oljemålning av Sir Thomas_Lawrence

Porträtt av Charles Grey, 2nd Earl Grey, oljemålning av Sir Thomas Lawrence.

Vad har Earl Grey för smak?

Det som ger Earl Grey sin karaktär och speciella smak är citrusfrukten Bergamott, men grundsmaken är av svart te.

Vad innehåller Earl Grey?

Riktig Earl Grey innehåller endast te och äkta bergamottolja.

Hur länge ska Earl Grey dra?

Låt teet dra 3–5 minuter, efter smak. Eftersom Earl Grey är ett svart te rekommenderar vi samma bryggning som för övrigt svart te.

 

 

What Our Clients Say
4092 recensioner