Två höghöjdare

Darjeeling Steinthal kopp

Efterlängtad Ceylon och nytt från Darjeeling

Välkommen till två nykomlingar som har en hel del gemensamt: hög höjd och höga ambitioner.

Vi gillar svart te, det är ingen nyhet. Att svart te är en mångfacetterad dryck där odlingsplats och hantverksskicklighet spelar huvudroller i en produktion som är väl så exklusiv som framtagandet av ett slottsvin – det vill vi få fler att upptäcka.

Darjeeling kallas på reklamspråk Teernas Champagne. Ser vi förbi klyschan och funderar på vad det betyder börjar vi närma oss det som gör vissa teer bättre än andra.

Det handlar om att premiera kvalitet före kvantitet. Det handlar om te med stark terroir, det vill säga karaktär av platsens jordmån och klimat. Det handlar om skicklighet och fingertoppskänsla hos alla som är inblandade – från den som plockar, som måste kunna välja rätt blad, till temästaren som styr processen från blad till färdigt te med känsla och kunnighet: vilket te blir bäst från just dessa blad.

Ok, vi flyttar oss hit, till Idalgashinna i Uva-distriktet på Sri Lanka.

Idalgashina scenery. Foto: KennyOMG CC-BY-SA-4.0

Utsikt över teodlingar, strax öster om Idalgashinna, Sri Lanka. Foto: KennyOMG CC-BY-SA-4.0

Tegården Idulgashinna var världens första ekologiskt certifierade teodling och ligger på 1400 meter över havet. Järnvägen passerar strax ovanför på en bergsrygg som delar landskapet. Det höga läget ger precis som i Darjeeling svag tillväxt på tebuskarna, men tebuskarna utsätts dessutom för vindar både från norr och söder. Vindarna torkar ut bladen och ökar koncentrationen av eteriska oljor. En kort tid på året får man en mycket hög smakkoncentration i bladen och ett te med mycket speciell doft som påminner om eukalyptus och mentol.

Ceylon Idulgashinna OP1 är ett sådant fylligt klassiskt svart kvalitativt ceylonte som vi länge saknat i vårt sortiment – med liten syrlighet/citrus i doften och spännande toner i smaken. Fina, tunna, långa, vridna blad. På Sri Lanka kallas denna grad OP1.

Ceylon Idulgashinna Blad Svart te

 

Karta Steinthal Tea Estate

Tegården Steinthal ligger ytterligare några hundra meter upp, på 1900 meters höjd över havet, precis i utkanten av staden Darjeeling i norra Indien. Här ger det svala klimatet teet den klassiska Darjeeling-smaken. Var kommer de här smakerna och dofterna ifrån? Klimatet, lokal jordmål, kalla nätter, lägre luftfuktighet under våren och ett svalare klimat med större säsongsvariationer hjälper temästaren med produktionen av detta fina te.

Darjeeling Steinthal SFTGFOP1 heter nyinköpet – en ny årgång från en tegård vi även tidigare haft te från. Men det är inte likadant – här är klimatvariationerna stora och ingen skörd är identisk med den tidigare. First Flush-teer görs nu för tiden ofta mycket ljusa, nästan gröna – men här har vi lite mer färg, lite grönsakiga/sötaktiga dofter och en del tanniner. Gott, helt enkelt!

Darjeeling Steinthal kopp

 

 

What Our Clients Say
3981 recensioner