Svart te

Rent svart te

Svart te är klassiskt mörkt te med spännande, djupa smaker. Ekologiskt svart te är vår egen dagliga favoritdryck och vi är glada över att kunna presentera ett av Sveriges bästa sortiment av ekologiska svarta kvalitetsteer.

Vi har först och främst ett fint noga utvalt utbud av svart te utan smaksättningar, men också klassikern Earl Grey.

Bland de svarta teerna hittar vi flera av de mest kända tesorterna från den brittiska/europeiska tekulturen: Darjeeling, Ceylon, Assam, KeemunYunnan, Lapsang – och klassikern Earl Grey. Vi har också nyare bekantskaper som te från Afrika och Nepal.

Svart te är också det bästa valet till Kombucha.

Svart te – vad är det?

Svart te är gjort av teblad som fått oxidera och sedan torka. Den stora skillnaden jämfört med grönt te är oxideringen. Bladen rullas, för att bryta sönder cellerna och öppna upp för syret och sätta igång oxideringen.

Oxideringen gör teet mörkt, gör det hållbarare och ger fyllighet till smaken. Får det inte oxidera blir det grönt te och oxideras det inte fullt ut kallas det ofta oolong. I grunden är allt riktigt te gjort från samma plantas blad, teplantan Camellia Sinensis. 

Vi har skrivit en artikel om hur svart te produceras som du kan läsa om du vill veta mer!

Allt Pekoes svarta te är ekologiskt odlat och kan köpas i lösvikt, i kilopaket eller i en fin teburk.

Te har en mångtusenårig historia i Kina, och togs till Europa av holländska handelsmän i början av 1600-talet. Hållbarheten tillsammans med den goda smaken gjorde det svarta teet till en attraktiv handelsvara.

Te blev snabbt populärt även i Storbritannien, och det var framförallt svarta teer som slog an. För att slippa beroendet av det holländska handelsmonopolet med Kina anlade britterna egna odlingar i kolonierna. Under andra halvan av 1800-talet etablerades teodlingar i Indien och Sri Lanka, som idag – tillsammans med Kina och Kenya – står för en stor del av världsproduktionen.

Svart te står idag för majoriteten av tekonsumtionen i världen. Framförallt i västvärlden är det svarta teet dominerande och enorma mängder te av låg kvalitet konsumeras från tepåsar. Grönt te är här mer av en delikatess och mängderna är inte lika stora, medan det i stora delar av Asien är en basvara.

Svart te är också den traditionella basen för Kombucha.

What Our Clients Say
4039 recensioner