Våra fem bästa teer till Afternoon tea

Afternoon_tea_at_Strickland_House_1898

Afternoon tea – det mesta som skrivs om denna engelska traditionella måltid handlar om bakverken. Recept på scones med clotted cream, cucumber sandwiches, tårtor och fruktkakor. Men vilket te ska du servera till Afternoon tea?

Vi tycker att ett klassiskt afternoon tea ska ackompanjeras av rent svart te i engelsk tradition. Det handlar dels om att göra upplevelsen helgjuten och skapa atmosfär, dels om att måltiden genom tiderna utvecklats så att mat och dryck passar ihop.

Som så ofta är det bra att gå från de lätta smakerna till de kraftigare. Servera mer än ett te så kan du hjälpa dina gäster att få en dryck som passar – kanske ett te till varje våning på kakfatet?

Pekoes fem svarta favoritteer till Afternoon tea

  1. Darjeeling First Flush. Ljust och lätt med blommig doft och endast liten beska. Här matchas både de milda smakerna i en sandwich på vitt bröd och de smöriga i scones.
  2. Ceylon. Ceylonte är en klassiker i den brittiska tetraditionen och hittar du ett bra ceylonte som vuxit på hög höjd har du en höjdare som funkar genom ett helt Afternoon tea, från sandwich till tårta.
  3. Assam. Här är det brittiskt så det förslår. Brygg det starkt, ta mjölk om du vill, och njut hela vägen till chokladtårtan i slutet.
  4. Earl Grey. Det enda smaksatta teet på listan, men väl värd sin klassikerstatus. Citrustonen av bergamott matchar det mesta från lax till choklad, men vi lägger till ett extra pluspoäng om du har med lemon curd på din meny.
  5. Keemun. Keemun är ett kinesiskt svart te som, med sin speciella, lätt sötaktiga smak med liten sofistikerad rökton, ger en ny dimension inte minst åt dina sandwiches.

Bubblare:

Lapsang Souchong. Den här med en kraftig chokladkaka! ?
Yunnan. Har du med något kryddigt tillbehör? Te från Yunnan matchar.

Var är det gröna teet?

Nu håller vi oss till det brittiskt klassiska och då är det svart te som gäller. Men ett grönt te kan funka till sandwiches, inte minst de med fisk på. Gå över på svart till de söta bakverken, speciellt de kraftiga, som de med choklad.

Vad är söderblandningen, rabarbern & grädden?

Sötade teer och smaksatta finns inte med i den brittiska traditionen. I Sverige dricker vi mycket smaksatt te – det blir som tårtan och drycken i samma kopp – men som dryck till mat och bakverk rekommenderar vi absolut rent te utan smaksättningar. Det matchar bättre.

Läs mer om Afternoon tea på Wikipedia.

Förtroendemärke