Darjeeling

Ekologisk Darjeeling – milt te från Himalayas branter

Darjeeling-te från Himalayas sluttningar är milt, men ändå smakrikt och hör till väldens högst ansedda teer.

Pekoe har vanligtsvis alltid flera Single Estate-teer från Darjeeling i lager.

Från juni till oktober 2017 var det politiskt oroligt i Darjeeling och generalstrejk rådde i mer än 100 dagar. Det fick till följd att hela sommar- och höstskörden av darjeeling-te gick om intet. Det vårskördade teet, som bara står för en liten del av årsproduktionen, hann nå europeiska uppköpare, men har fått orimligt höga priser p g a den stora efterfrågan. Eftersom prisökningen inte kommer tenäringen i Darjeeling till godo har vi avstått från att köpa in First Flush 2017.

Vi ser istället fram mot skördesäsongen 2018. Fram till dess rekommenderar vi att du provar något av våra teer från Nepal, som har mycket likartade växtförhållanden.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Darjeeling är platsen där engelsmännen hittade ett nytt hem för sina utsmugglade teplantor från Kina. Här på Himalayas sluttningar, fanns både svala vindar som rekreerade trötta soldater och ämbetsmän på den heta sommaren, och de förhållanden som gav ett te utan motstycke. Långsamt växande buskars toppskott plockas för hand och blir till te med fingertoppskänsla och tradition.

Darjeeling-te räknas normalt som svart te, men det görs sällan lika mörkt som till exempel kusinerna från Assam. För att de karaktäristiska dofterna och smakerna ska komma fram oxideras teet inte fullt ut. Ofta påminner det om en oolong, och på senare år har inte minst efterfrågan från Japan drivit fram en ny stil av First Flush, det vårskördade teet, som är mycket ljus, med fokus på doften, och som inte är långt från grönt te.