Ceylon

Ceylonte – svart te med gyllene färg, rund smak och frisk arom

Ceylon-te är en av de stora klassiska svarta tesorterna. Teerna är runda och fylliga, med smaker och dofter som för många förkroppsligar begreppet svart te. Te har odlats på Sri Lanka sedan 1860-talet, då britter anlade teodlingar på ön som då kallades Ceylon. När det gäller te lever det gamla namnet Ceylon kvar.

Vi gillar klassiskt Ceylon-te och handplockar bland de få ekologiska gårdar på Sri Lanka som producerar klassiskt ekologiskt kvalitetste.

Ceylon – från kaffe till teodling

Ceylon-te är ett välkänt begrepp och för många har det smaker och dofter som förkroppsligar begreppet svart te. Sri Lanka är en av de större teproducenterna i världen, just nu befinner landet sig på plats fyra på topplistan.

Eftersom klimatet är så hett har tebuskarna ingen viloperiod utan skörden sker nästan året runt. Det finns sex stora teodlingsdistrikt på olika höjd över havet. Teerna från hög höjd, såsom dem från Uva-distriktet, håller högst kvalitet.

Före 1860 fanns inte en enda teplanta på ön, då odlades istället stora mängder kaffe där. Men 1869 drabbades kaffebuskarna av en aggressiv sjukdom, ”kafferost”, som på tio år helt raderade ut kaffet. Kaffeplantagerna satsade på te istället och eftersom de var erfarna odlare och hade färdigetablerade odlingsmarker gick omställningen snabbt.

Klimatet är mycket gynnsamt för teodling och det bästa teet växer på hög höjd i distrikten Nuwara Eliya, Dimbula och Uva i de södra delarna av landet.

What Our Clients Say
4092 recensioner