Georgien

Georgiskt te

Georgien är ett av de klassiska teländerna med lång tradition av teodling. Det här kallas också ryskt te, som traditionellt bryggts i samovar och har en distinkt, kraftfull, men ändå mjuk smak. Vi är glada över att för första gången kunna presentera ett ekologiskt hantverksmässigt tillverkat te från en av de nya tegårdarna som just nu håller på och vitaliserar Georgiens teodling!

Georgiskt te var storsäljare i Ryssland och Sovjetunionen, och även i Sverige såldes ”ryskt te”, eller Grusiskt te efter Grusien, som var försvenskningen av det ryska namnet för Georgien.

Georgien var det stora telandet i Sovjetunionen. Delstaten stod för majoriteten av det svarta te som fyllde tekopparna i imperiet. Teet var mycket populärt, och Georgien blev på 1950-talet världens fjärde största teproducent.

I Sverige kallas idag den här typen ofta Grusiniskt te, eftersom svenska tehandlare ofta handlar från Tyskland, där Georgien förr kallades Grusinien. Ofta är teet i blandningarna inte från Georgien, utan skapade för att efterlikna denna typ av te.

Efter Sovjetunionens sönderfall drabbades teodlingen hårt, både av interna oroligheter, korruption och att den sovjetiska marknaden försvann. Odlingarna övergavs.

Det är först de senaste åren som de åter börjat tas i bruk. Att återta marken är ett hårt arbete; att manuellt rensa fram tebuskar och teträd och beskära ner tebuskarna till brukbart skick. Tack och lov finns det entusiasten som vill göra jobbet, och georgisk teodling är på uppgång, mycket tack vare de gynnsamma klimatförhållandena för ekologisk teodling i landet.

What Our Clients Say
3983 recensioner