Smaken av vatten

Teblad med vattendroppe

Idag 22 mars är det världsvattendagen! Det är en dag om en av de byggstenar som möjliggör liv; som vi i ett land med ett överflöd av vatten sällan tänker på. Men för te betyder vatten allt.

Vatten på gott och ont

Regnet är teodlarens vän och fiende. Tebusken kräver värme och vatten för att skjuta många skott, och friska, välmatade skott är det som bra te görs av. I varma områden med jämn fuktighet och rikliga regn trivs tebusken och ger skörd under hela året.

I bergen, där det är svalare, har tebusken det svårare och beroendet av regnperioderna gör odlingen känslig. Ett uteblivet regn sänker skörd och kvalitet, för kraftig nederbörd drar med sig jord från plantorna där de slagit sina djupa rötter i de begränsade lagren längs bergssidan. När regnen kommer i rätt tid, på rätt plats – då blir kvalitén hög, på en nivå som inte finns någon annanstans. Det regnet är värt att vänta på.

Vattnet gör ditt te

Teet är bara en liten del av det vi häller i koppen, det mesta är vatten. Vattnets smak sätter prägel på teet och reagerar olika med olika tesorter. Precis som platsen där teet odlas har sin karaktär har ditt vatten egenskaper som påverkar smaken. Kranvattnets terroir …

Om vattnet är hårt eller mjukt, vilka mineraler och spårämnen det innehåller: allt påverkar smakerna som tebladen ger ifrån sig. För mycket kalk kan göra det svårt (det sägs att det var därför Earl Grey smaksattes med bergamott). På en annan plats kan vattnet locka fram smaknyanser som du annars inte ser röken av.

Men misströsta inte även om du inte får fram de smaker du längtar efter första gången du brygger på en ny plats, eller om du tycker att det nyinköpta teet inte är så gott som du trodde. Det finns några enkla knep att prova!

  1. Dra teet kortare eller längre tid. Här måste du förstås vara lite systematisk och använda en timer, så att du vet hur lång tid du lät det dra när du väl prickar rätt smakmässigt.
  2. Använd mer, eller mindre, te. Ändra doseringen tills du kommer rätt.
  3. Har vattnet kokat upp ordentligt? Om vattnet inte är tillräckligt hett, kommer inte smakerna fram i svart te. Är det grönt te du försöker få ordning på, kan problemet vara det omvända, du använder alltför hett vatten.
  4. Använder du tillräckligt stor sil? Det har inget med vattenkvaliteten att göra, men ditt te kanske är så storbladigt att bladen inte får möjlighet att veckla ut sig optimalt. Då ger de inte ifrån sig alla smaker.

Efter lite laborerande och några testkannor brukar det lösa sig. Det viktiga är att du hittar de smaker du gillar, inte att du gör efter något särskilt regelverk.

Te är, som allt annat, relativt!

Kundomdömen
4162 recensioner