Nytt guld från Yunnan

Yunnan Golden Tips Dongzhai blad-2

Yunnan Golden Tips Dongzhai blad-2

Vi kommer aldrig att glömma de delade känslor Yunnan väckte på den första teprovning vi ordnade. Deltagarna hade fått protokoll för att rangordna de provsmakade teerna, och det var ett te som väckte debatt. ”Ull”, ”stall”, ”koskit”. ”Oj vad gott!”. De äkta makarna kom inte överens om vilket te som skulle följa med hem.

Idag har vi själva provat mycket mer Yunnan och sett hur stora variationer som finns, från det allra råaste via de kontroversiella tonerna av svettig häst och ladugård till milda mjuka teer med toner av piptobak och honung.

Gemensamt för många av de bästa Yunnan-teerna är de stora bladen, från Assam-tebuskar (det här är inte långt från Assam, och samma ursprungliga, vildväxande te finns här som där), och det stora inslaget av gyllene knoppar. De ljusa, vridna tebladen är de allra spädaste som plockats varsamt tillsammans med de något större unga bladen på tebuskens färskaste toppskott.

Nu har vi glädjen att få smaka ytterligare ett exempel på hur gott svart te från Yunnan kan smaka. Yunnan Golden Tips Dongzhai har rikligt av det fina guldet bland de mörkare bladen. Har landar vi inte bland det stallsmakande och rökiga, men inte heller lika mjukt och sött toobakssmakande som den Golden Yunnan vi haft från samma tegård. Mycket kraft men ändå mjukt, det gillar vi.

Ett alldeles lagom Yunnan, i min smak iallafall! Vad tycker du?

 

What Our Clients Say
4092 recensioner