Nytänkande och tradition i Rwanda

Rukeri. Foto: nickfraser-CC-BY-SA2.0.

Var kommer Rwanda Rukeri ifrån?

Te från Afrika är du bekant med om du tar en tepåse då och då. Kenya är världens tredje största teproducent, efter Kina och Indien, och producerar stora mängder svart te för massmarknaden. Arbetskraften är billig och teet trivs. Det gillar de stora uppköparna.

I Rwanda produceras också mycket te – visserligen bara en tjugondel så mycket som i Kenya, men i ett betydligt mindre land. Även här är normen stor skörd med låg kvalitet.

Rwanda Rukeri är det stora undantaget. Här, i den bergiga norra delen av landet, försökte staten etablera teodlingar i början av 1970-talet, i utdikade träsk i dalarna, men pengarna tog slut. Den amerikanske teimportören Joe Wertheim, som handlade med te från Rwanda, fick då frågan om han ville slutföra satsningen och etablera en tefabrik i området Kinihira, där de vulkaniska bergarterna och det gynnsamma klimatet visat sig ge bra förutsättningar för teodling. Han antog utmaningen, tänkte nytt och byggde de närmsta tjugo åren upp det som skulle bli Rwandas största teproducent, Sorwathe, Société Rwandais de Thé.

Sorwathe har utvecklat en välfungerande teproduktion i Kinihara, på senare år även med ortodox produktion, dvs svarta helbladsteer i traditionell stil. En temästare från Sri Lanka ser till att produktionen hamnar på hög kvalitetsnivå, med en tydlig Ceylon-karaktär. Sorwathe odlar själva 256 hektar te, och till det kommer det te som odlas på bondekooperativet Assopthes 850 hektar.

Ända från början hade Wertheim ambitionen att inte bara göra bra te, utan också göra gott för lokalsamhället. Sorwathe har byggt skolor, läkarmottagning och driver program för läskunnighet. Företaget äger och sköter skog till bränsle.

Rukeri är en del av Sorwathe, och är sedan 2005 Fairtrade-certifierat och sedan 2012 också ekologiskt. Sedan något år har vi deras goda svarta te i vårt sortiment, och det är vi glada för! Det är ett mjukt, fylligt te med rund, ren smak.

I Rukeri kombineras nytänkande entreprenörskap med klassiskt högklassiskt temakande!

Möt vårt vinterte: Rwanda Rukeri Orange Pekoe!

What Our Clients Say
3981 recensioner