Koppen, kannan och klimatet

fire-1590992_1920

Vill du handla klimatsmart? Hur ser det ut med klimatbelastningen från te som transporterats över halva jordklotet? Det visar sig att den största energitjuven kan finnas i ditt eget kök.

fire 1590992 1920

En livscykelanalys av klimatpåverkan av te från Darjeeling visar att den stora delen av klimatpåverkan ligger närmare oss själva än vi kan tro.

  1. Vattenkokning vid bryggning. 70%
  2. Odling och bearbetning. 10%
  3. Distribution och försäljning. 2,2%
  4. Transport från ursprungslandet. 2%.

För att minska teets klimatpåverkan behöver vi alltså använda förnybara källor för elproduktionen när vi kokar vårt vatten! Välj Bra Miljöval. Och koka inte mer vatten än du behöver.

Den energikrävande processen för att göra te av bladen – där tebladen vissnar, rullas och torkas i flera steg som kräver värme – skulle behöva energieffektiviseras genom teknikutveckling. Detta är svårt i en konservativ och ekonomiskt pressad bransch.

Alternativt skulle en omställning till förnybart producerad elektricitet ge kraftigt minskad klimatpåverkan. Förutsättningarna för solenergi borde vara goda. Även här krävs dock investeringar. Kanske kan vi tehandlare och konsumenter hjälpa till?

Klimatet är en nyckelförutsättning för teproduktionen. Ett varmare och torrare klimat är förödande för de områden som producerar te. Så bättre el i din sladd, solel i teproducerande länder och transporter utan flyg kan hjälpa till att säkra ett gott te i koppen – till tårtan på din hundraårsdag!

Läs mer om vårt miljöarbete här.

What Our Clients Say
3981 recensioner