Helbladste, fina bokstäver som SFTGFOP, Pekoe, Broken eller Dust – ibland är det svårt att förstå hur tebladen ser ut i det te man ska köpa. Varför kan till exempel ett te ha med många bokstäver ändå ha blad som är trasiga? Vi fick en fråga från en kund, om varför Assam Satrupa SFTGFOP1 CL har blad som är delade. Så här svarade vi.
Det finns te med hela blad, så att man när teet bryggs veckas ut till fina, hela teblad. De teerna är handgjorda i småskalig produktion.
När man gör svart te behöver bladen brytas sönder lite, för att syret ska komma åt och bladen ska börja oxidera (ungefär som när man skär i ett äpple och det börjar mörkna). Gör man det för hand kan man bryta upp dem genom att rulla dem försiktigt, men när man använder en maskin går bladen sönder i större eller mindre grad. Efter torkningen sorterar man bladen efter storlek, så att de största (men oftast inte hela) bladen får en högre grad, som SFTGFOP1, medan de mindre blir Broken och de allra minsta smulorna blir Dust.
Det är också så att ju mer hela bladen är, desto längre tid tar det för smaken att komma ut ur bladen. De teerna är generellt mildare. Ett bra exempel är våra två Yunnan-teer, där det handgjorda Golden Silk är klar mildare än den maskingjorda Yunnan Black. Det kostar också dubbelt så mycket, eftersom det är handgjort.
Teerna från Assam är rullade med hjälp av maskiner, så de kommer alltid att vara lite delade. Där vill man också ha ut mycket smak, till exempel för er som vill ha mjölk i teet, så det är ingen nackdel att bladen är mindre. Vi brukar ofta rekommendera Broken Assam när man vill ha mjölk i teet.

