Te i termos, går det?

Te i termos

Varm choklad och kaffe i termos, det är en del av sportlovet. Men hur är det med te? Ska man ta med varmt vatten och brygga på plats, eller brygga färdigt te att fylla termosen med?

Temperaturen betyder mycket – vid bryggningen. Hett vatten (95-100 grader) till svart te och max 80 grader för grönt. Orsaken är att vattnets temperatur avgör hur mycket beska/tanniner som dras ut ur tebladen. För svart te vill man ha fyllighet, beska och astringens (den munkänsla som skapas av tanniner), för grönt vill man minska tanninerna för att lämna plats åt de mildare, söta eller gräsiga smakerna.

När teet väl är bryggt betyder inte temperaturen lika mycket för smaken. Lite svalare te kan göra det lättare att känna smakerna, te som fått stå en stund fortsätter att oxidera, så att till exempel grönt te kan mörkna. Men det smakar fortfarande ungefär som det ska.

Så, häll upp teet i termos och ta med ut i skidspåret! Men ta hellre färdigbryggt te än varmvatten och löst te. Annars kommer antagligen vattnet att vara för svalt för att bryggningen ska fungera som den ska.

What Our Clients Say
4030 recensioner