Vilse bland bokstäver i Stormarnas land

Darjeelingblad

Darjeeling-bladTe från Darjeeling anses höra till världens bästa – inte för inte brukar de kallas teernas champagne. Precis som svenska äpplen och jordgubbar blir mer aromatiska ju längre norrut de odlas, så lever tebuskarna i Darjeeling på marginalen till vad de klarar av. Skördarna blir mindre, men kvaliteten desto högre. Darjeeling-teer har smaker och aromer som enbart kan bildas i det bergiga områdets kombination av jordmån, hög höjd, svala nätter och fuktig luft. Darjeeling-te har blivit så eftertraktat att det varje år faktiskt säljs fyra gånger så mycket darjeeling-te i världen som det odlas! Då kan du ana dig till att darjeelingteet i snabbköpets tepåsar inte behöver vara äkta vara…

När man tittar på fina darjeelingteer är det lätt att känna sig lite prillig: ser jag dubbelt eller varför står det så många T, F och G efter namnet? I Darjeeling excellerar man i kvalitets- och graderingsbeteckningar – systemet har löpt lite amok.

Det viktigaste aspekten i systemet är mängden knoppar: ju mer knoppar, desto fler bokstäver!

SFTGFOP betyder Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Med minskande antal knoppar tas en bokstav i taget bort ända ner tills bara OP är kvar.

Tippy innebär att det finns ett överflöd av knoppar. Golden hänvisar till späda knoppar som blir gyllene efter oxideringsprocessen. Flowery pekar på knopparnas blommiga doft. Orange har inget att göra med vare sig knoppar eller apelsiner, utan är en historisk blinkning till den holländska kungafamiljen Nassau-Oranien som var bland de första som importerade te till Europa. Pekoe (vår favorit så klart) är de yttersta knopparna som är täckta med fina, ljusa fjun.

För att inte göra det enklare följer dessutom ibland en 1 efter alla bokstäverna. Den lägger gårdens temästare till när han anser att just det partiet håller extra hög kvalitet. PUH!

Är vi klara? Inte riktigt, säger vän av ordning som tittat på vår darjeeling-sida: ”–efter Darjeeling Snowview FTGFOP1 står det CL. Vad betyder det?” CL betyder clonal och innebär att man använt sticklingsförökade teplantor med särskilt bra egenskaper. Ungefär som E-plantor för att återvända till äppelträdens värld (och nu sitter alla som inte är trädgårdsintresserade som levande frågetecken).

Visst är bokstavssystemet lite överdrivet, men det är ett uttryck för stolthet och hantverkskunnande. Vill du vara säker på att få äkta vara när du dricker darjeeling-te ska du titta efter alla de där bokstäverna och dessutom välja ett single estate-te. Då vet du på precis vilken av Darjeelings 86 teplantager ditt te har odlats!

What Our Clients Say
3935 recensioner