Ceylon

Ceylonte – svart te med gyllene färg, rund smak och frisk arom

Ceylon-te är en av de stora klassiska svarta tesorterna. Teerna är runda och fylliga, med smaker och dofter som för många förkroppsligar begreppet svart te. Te har odlats på Sri Lanka sedan 1860-talet, då britterna anlade teodlingar på ön som då kallades Ceylon. När det gäller te lever det gamla namnet Ceylon kvar. Idag är ön en av världens största teproducenter, främst av svart te. Eftersom klimatet är så hett har tebuskarna ingen viloperiod utan skörden sker nästan året runt. Det finns sex stora teodlingsdistrikt på olika höjd över havet. Teerna från hög höjd, såsom dem från Uva-distriktet, håller högst kvalitet.

  • Slut i lager
    Teburk Ceylon Idulgashinna
    Teburk Ceylon Idulgashinna Ekologiskt
    Läs mer
    110 kr
  • Välj alternativ
    85 kr300 kr
  • Provpåse Ceylon Idulgashinna
    Provpåse Ceylon Idulgashinna
    Lägg i varukorg
    35 kr

Ceylon från kaffe till te

Ceylon-te är ett välkänt begrepp och för många har det smaker och dofter som förkroppsligar begreppet svart te. Sri Lanka är en av de större teproducenterna i världen, just nu befinner landet sig på plats fyra på topplistan.

Före 1860 fanns inte en enda teplanta på ön, då odlades istället stora mängder kaffe där. Men 1869 drabbades kaffebuskarna av en aggressiv sjukdom som på några årtionden helt raderade ut kaffet. Kaffeplantagerna satsade på te istället och eftersom de var erfarna odlare och hade färdigetablerade odlingsmarker gick omställningen snabbt.

Klimatet är mycket gynnsamt för teodling och det bästa teet växer på hög höjd i distrikten Nuwara Eliya, Dimbula och Uva i de södra delarna av landet.