Koffein i te

Vilket te har minst koffein? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. En snabb googling ger svaret att vitt och grönt te innehåller minst koffein. Men stämmer det verkligen?

Allt riktigt te tillverkas av tebuskens blad. Koffein finns naturligt i bladen och fungerar som växtens egen naturliga insektsbekämpning. En hjälpreda i den ekologiska odlingen – men också en del av det som gör te till te. En kopp te piggar upp!

Innehåller vitt och grönt te mindre koffein?

Att grönt te har mindre koffein är ett vanligt påstående, men som så ofta saknas källor. I boken Tea: History. Terroirs. Varieties har dock författarna gått till grunden med frågan, och gjort kemiska analyser. Det visar sig att mängden koffein varierar stort mellan enskilda tesorter.

Tabell koffeininnehåll i te från boken Tea history terroir varieties

Tabell som visar koffeininnehåll i te från boken Tea, history terroir varieties.

Matcha placerar sig  överst på listan (eftersom den består av malda teblad och därmed mer koffein), och vi ser att olika svarta, gröna och vita teer har mycket varierande mängd koffein. Till exempel har en Darjeeling First Flush näst högst halt, medan en Autumn Flush från samma tegård bara innehåller en tredjedel så mycket koffein. Det är alltså inte om teet är vitt, grönt och svart te som avgör.

Växtförhållandena bestämmer koffeinhalten

Varför varierar det så mycket mellan olika teer? Svaret är att rent te är gjort av rena teblad, och när man processar bladen till grönt eller svart te försvinner inte det koffein som finns i bladen. Det är inte hur mycket teet oxideras som styr, utan hur tebusken vuxit; det beror på väder, vind och jordmån och vilka blad som plockas – inte på om det är vitt, grönt eller svart.

Så har du inte tillgång till ett laboratorium får du helt enkelt testa själv – har du svårt att sova efter att ha druckit en sorts te, prova med ett annat! Testa att korta bryggtiden, eftersom en längre bryggning drar ur mer koffein ur teet. Eller ta helt enkelt sista koppen lite tidigare på dagen.

Tack och lov kickar inte te igång dig på samma sätt som kaffe, tack vare koffeinets lilla hjälpreda teanin. Det är bara att välja det godaste teet, och njuta av denna dryck som dessutom gör dig skärpt. En gnutta koffein och en nypa teain kan vi tacka för det!

 

Juletid! Under veckan före jul skickar vi med Varubrev 1 klass, enligt PostNord är sista dag att skicka 21 december. Avvisa