Bergamott – vad är det?

Bergamott – en doft. Den dyker upp i parfym, i snus – och i te. Det svarta teet Earl Grey doftar underbart av bergamott och svart te. Med vad är egentligen bergamott och var kommer doften ifrån?

En bitter liten citrusfrukt

bergamott citrus bergamia foto klaus reger cc by sa 30
Bergamott,
Foto Klaus Reger CC BY-SA 3.0

Bergamott är en liten citrusfrukt med sur och bitter smak. Bergamotten är inget du äter som en klementin, men saften kan till exempel blandas med apelsinjuice och bidra med en spännande smak.  Men det är skalet som är huvudsaken. Bergamottfruktens skal innehåller en olja som när den pressats ut ger en fin kryddig citrusdoft.

Bergamottens doft – en flyktig sällsynthet

Den yttre delen av bergamottens skal innehåller en eterisk olja – en lättflyktig olja med stark doft. Det yttersta skalet skrapas av och oljan pressas ur genom centrifugering. Resultatet blir en tunnflytande vätska som till största delen består av lättflyktig eterisk olja.

Bergamott-olja + svart  te = Earl Grey

Alla smaker handlar om balans. När vi provar te är det ren smak och doft och balans mellan fyllighet, sötma och  beska vi letar efter. Då landar vi i ett litet urval av rena teer utan smaksättning, men vi har också valt att ha en Earl Grey – dels eftersom det är en så stark klassiker, dels för att den lite kryddiga citrusdoften balanserar det underliggande teet så bra, när det är gjort på bra sätt.

Därför har vi blandat riktigt bra, sicilansk bergamottolja med ett härligt fylligt kvalitetste från Rwanda i vår Earl Grey Rukeri. Bergamottkvalitet rakt igenom.

Se upp för falsk bergamott

Tetillverkare av den större sorten vill ha identisk smak varje dag, varje år. Därför blandar de te från olika länder och gårdar, och därför älskar de syntetisk bergamott. Den doftar likadant, hela tiden, och är billig. Produktionen av bergamottolja är också mycket mindre än försäljningen, så fusk förekommer i form av utspädning. Titta efter äkta bergamott i innehållsförteckningen!

Äkta bergamott

Vi är inte stora och vi bejakar variationerna mellan växtplatser och säsonger och de rena, äkta smaker som kommer av naturens gång. Det gäller också bergamottoljan. Vår Earl Grey har därför endast äkta ekologiskt certifierad bergamottolja från Italien. Den smakar bättre!

Vill du känna doften och smaken av äkta bergamottolja? Testa Earl Grey Rukeri.

Läs mer om bergamott och bergamottolja på Wikipedia!

What Our Clients Say
3935 recensioner