Tre teer med tilltugg

Tre teer med tilltugg på Mat & människor

Tre teer med tilltugg på Mat & människor

Igår 25 september hade vi en mycket fin dag i höstsolen på matrundan Mat & människor! Vi serverade tre teer med tillbehör, och fick frågor –inte bara om te, utan även om det som var till. Så här kommer tre teer med recept!

1. Mao Feng Supergreen Qingshan med nyskördad morot från Åloppe ekomat

Vi testade en hel massa kombinationer med Mao Feng Supergreen, men fastnade för det allra enklaste. En morot. Visserligen inte vilken morot som helst, utan en nyskördad från Åloppe ekomat. Ersätts med närmaste lokalodlade nyplockade, eller handla av Åloppe på Bondens egen marknad på Katarina Bangatan på Söder i Stockholm.

2. Ceylon Idulgashinna OP1 med snurra på vete, prästost, olivolja och grannens persilja och dill

Har du en god granne med bättre fart på persiljan än du själv? Det har vi. Martin & Britta fick bidra med kryddor till en liten snurra. Den passade finfint till Ceylon Idulgashinna tyckte vi, och en hel del av våra gäster också, som fick den serverad med en historia om den toppiga ön Sri Lanka och järnvägen upp till Idulgashinna.

Persiljesnurra

Vetedeg av vatten, vetemjöl, salt och jäst eller vetsurdeg.
1 stor knippa persilja, färsk
1 vanlig knippa dill
Prästost, lagrad, riven
Olivolja
Flingsalt
Peperoncini/chili flakes

Gör en ljus matbrödsdeg, med bara vete eller nästan. Jäs som vanligt.

Plocka eller köp färsk persilja, ett rejält knippe, och lite dill. Mixa med olivolja så att det blir en lös smet.

Kavla ut degen, ringla lite olivolja och vik ihop till ett platt paket. Kläm ihop sidorna.

Kavla ut till en rektangel igen och skär långsidorna rena. Bred ut persilje-/dillsmeten tunt, ringla över olivolja, strö över riven ost, lite peperoncini.

Rulla ihop.

Skär skivor av rullen, ca 5 mm tjocka. Grädda i 225 grader i ca 10–15 minuter.

3. Lapsang Souchong Dà Mò Cūn med Kanelfudge

Lapsangs rökdoft var en utmaning. Vi testade fänkål, lakrits, lavendel och olika konstistenser innan vi landade (bildligt talat) i fudge. Lapsang Souchong med kanelfudge blev en succé om vi får säga det själva. Tack, Ville, för hjälpen med sockerbakandet!

Kanelfudge

5 dl strösocker
1 1/2 dl standardmjölk
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
2 tsk malen kanel

Klä en form, ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.

Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkristaller.

När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader (använd termometer). Det tar minst 40 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter.

Lägg i kanelen och rör kraftigt med en träsked i minst 5 minuter (förmodligen 10–15 min), tills smeten tjocknar ordentligt och blir glanslös och matt. Häll ner smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna helt i rumstemperatur. Vält upp fudgen och skär den i tärningar.

What Our Clients Say
4092 recensioner