Elefantte!

Badande elefanter i Kaziranga
Badande elefanter i Kaziranga

Badande elefanter i Kaziranga. Foto: Arnabjdeka CC-BY-SA.

I dagligt tal har vi har länge kallat vårt te från Hathikuli i Assam för elefantteet. Hathikuli betyder “där elefanterna brukar vandra” och det är en trakt där det lever elefanter, noshörningar och en mängd andra djur. Rudyard Kipling som i Djungelboken gav namnet Hathi till elefanten framstår onekligen som lite fantasilös – tog bara ordet elefant på hindi till sin karaktär.

När vi insåg att vårt nya te Iyerpadi från södra Indien också har elefantanknytning blev vi glatt överraskade. Te och elefanter gillar tydligen samma livsbetingelser! Tegården Iyerpadi ligger i det bergiga området Anaimalai. Och Anaimalai betyder “elefantbergen” på tamil, som är det språk som talas där. Läs gärna den här charmiga berättelsen om mötet med en elefant i Iyerpadi från tidningen The Hindu i april i år.

Den indiska elefanten är starkt hotad och finns endast i fyra åtskilda delar av landet, bland annat i nationalparken och världsarvet Kaziranga i Assam. Där fungerar tegården Hathikuli som en ekologisk barriär och djurlivet både i Kaziranga och i teodlingen har blivit rikare och mer variationsrikt sedan Hathikuli ställdes om till ekologisk odling. Anamalai ingår i bergskedjan Västra Ghats som blev världsarv 2012, bland annat för att det är ett av de områden i världen som har störst biologisk mångfald.

När du dricker ekologiskt te bidrar du till elefanternas chans för överlevnad. Det är inte så dumt att tänka på när du sitter med en kopp Hathikuli eller Iyerpadi i handen!

 

What Our Clients Say
3981 recensioner