De goda och de onda

447116

447116Förra veckan skrev jag om Darjeelings frosseri i kvalitetsbokstäver. Systemet, som grundlades under brittiska imperiets dagar, spreds till fler områden där engelsmännen hade inflytande, men bokstavskombinationerna är ofta mer återhållsamma.

På Sri Lanka till exempel, får det finaste ceylonteet beteckningen OP, alltså Orange Pekoe, ibland med en 1 efteråt. Punkt slut, inga special och finest där inte… Är bladen delade – broken – sätter man ett B framför: BOP.

Få eller många bokstäver – gemensamt är att teet är framställt med en hantverksmässig, men enkelt mekaniserad, process som kallas ortodox. Teets själ finns kvar.

Nu kommer vi till de onda: CTC och då handlar det om storskaligt, industriellt framställt te.

CTC står för crushed, teared, curled. Det säger sig nästan självt att teblad som misshandlas genom att krossas och rivas sönder inte kan ha kvar några mer subtila egenskaper…

CTC-te  ger ifrån sig färg och smak snabbt och används mycket till tepåsar. Ibland ser man osmaksatt löste med ett påhängt CTC. Låt inte lura dig, det är ingen kvalitetsbeteckning. Undvik!