Jag måste erkänna att Nepali Times inte hör till de tidningar jag brukar läsa dagligen. Inte du heller? Desto gladare blev jag när jag snubblade över artikeln som berättar om Kalpana Rai och de andra kvinnorna som jobbar på tegården Jun Chiyabari i östra Nepal. Kvinnors traditionella roll på tegårdarna är som plockerskor, medan mer kvalificerat arbete görs av män. Men inte på Jun Chiyabari. Här finns det kvinnor i arbetsledande ställning och än mer förvånande: de tjänar lika mycket som sina manliga kollegor! Lika lön för kvinnor och män är ingen självklarhet i Sverige och än mindre i Nepal, som är ett av Asiens fattigaste länder med starka patriarkaliska drag.
”Varför ska man ha en annan lönenivå bara för att man har XY-kromosomer” säger Lochan Gyawalli retoriskt. Så sant som det är sagt. Lochan, som startade Jun Chiyabari tillsammans med sin bror för drygt tio år sedan, driver gården med ekologisk och social helhetssyn och bekostar bland annat skolgången för behövande flickor. Läskunnigheten i Nepal för kvinnor är bara 42%, så utbildning är en springande punkt för förändring.
Efter stunden med Nepali Times smakar min kopp med Jun Chiyabari-te om möjligt ännu godare. Inte bara ekologisk, utan även rättvis och jämställd.