Assam

Ekologiskt Assam-te – det perfekta frukostteet

Assam ger dig en renare kopp klassiskt svart te i engelsk stil. Svart te från Assam är mörkt och kraftigt med maltig smak. Assam är en viktig ingrediens i frukostblandningar som English breakfast och Irish breakfast och är en riktig höjdare till en söt kaka!

Assam-dalen vid floden Brahmaputra i nordöstra Indien är världens största sammanhängande teodlingsområde. Mycket nederbörd och hetta gör dalen till ett stort växthus. Här odlas en variant av tebusken som heter Camellia sinensis var. assamica.

Assam är ett område som har de perfekta förhållandena för teproduktion i stora volymer. Här är det varmt och fuktigt, och teet växter snabbt under en lång säsong. Den ursprungliga Assam-tebusken trivs perfekt här, och produktionen blir enormt stor. Ja, Assam producerar mest te av alla världens tedistrikt.

Assam-te får kraftig smak från de stora bladen från Camellia sinensis var. assamica. Det här är den traditionella basen för blandningar som English breakfast och Irish breakfast. Det var först efter Indiens självständighet 1947 som britterna såg sig om efter alternativ till indiskt te, och storbolagen anlade plantager i Kenya, där idag det mesta av det te du dricker i en gul tepåse kommer ifrån.

I Assam odlas också silke och distriktet står för hälften av Indiens oljeproduktion. Inkilat som det är mellan Bangladesh, Burma, Bhutan och Kina är samhörigheten med övriga Indien inte stark. Det här är t ex den enda del av Indien som inte tillhör tidszonen med Indian Standard Time; här gäller i stället Tea Garden Time, införd av den brittiska regimen för att hålla teproduktionen i takt med solens vandring genom dagen.

Separatiströrelser har länge försökt bryta Assam fritt från Indien. Den politiska oron är en orsak till att Assam, trots sin betydelse i tevärlden, inte tar emot särskilt mycket turism.

Nationalparken Kaziranga, där tegården Hathikuli ligger, är dock en plats som lockar många turister, som kommer för djurlivet med elefanter och de enhornade Indisk pansarnoshörningarna (Rhinoceros unicornis). Så vill du kombinera te och storslagna naturupplevelser läser du vidare om Tea Tourism in the land of “Lahe, lahe!” och Tourism at Kaziranga

Vi fick några filmer från Hathikuli och Kaziranga från Elizabeth Watson, dokumentärfilmare. Se dem här:

What Our Clients Say
3983 recensioner