Lucka 22

22 upp 1

Snart är det jul! Men först ska vi ut och resa, till en ung tenation. I östra Nepal är betingelserna för teodling perfekta och det indiska teodlings­distriktet Darjee­ling ligger nästgårds, men det är först de senaste decennierna man börjat producera te. Nepal­esiska teer påminner om te från Darjeeling – men tar ut svängarna och är mer nyskapande.

Den lilla tefabriken Kalapani ligger i Pachthar i östra Nepal. Den startades så sent som 2020 och temästare är unga Apsa­ra Neupane, som är upp­vux­en i en teodlande familj. Kalapani köper teblad från självägande tebönder i området.

Nepal Kalapani Sunakhari är ett handgjort, ljust svart te. Att det gjorts utan maskiner syns på de fina, hela bladen. Hur smakar och doftar det här hantverket? Aromer av stenfrukter och nötter blandas med mer eller mindre beska – beroende på bryggning.

Använd max 80-gradigt vatten för minimal beska, kokande vatten om du vill ha mer ”svart” smak. Ta en tesked per mugg eller ca 4 teskedar till en kanna på 1 liter. Låt dra i cirka 4 min.

Kundomdömen
4819 recensioner