Kombucha – hur brygger jag?
Kombucha är i tiden! Vi säljer mer och mer te till kunder som vill göra bra kombucha, och som därför vill ha bra te.
Varför svart te till Kombucha?
AnnJessica på Forsnäs Hemman har gjort djupgående kombuchastudier och rett ut hur det egentligen hänger ihop med alla de minst elva bakteriefamiljer som ska finnas i en kombucha i toppform.
Hon ser ett tydligt resultat: svart te är det som ska användas till kombucha. I en kombucha bryggd på svart te lever och frodas mikrolivet, medan kombuchakulturen i grönt och vitt te så sakteliga tynar bort. Du som är kombuchanörd: läs hela AnnJessicas detaljerade redogörelse!
Varför ekologiskt te?
Du vill inte ha ett te med bekämpningsmedel när du vill sätta igång naturliga processer i drycken. Visst ska du ha ekologiskt te! Kvalitén på teet spelar också stor roll, eftersom den färdiga drycken behåller mycket av tesmaken.
Svart te fungerar bäst. Lapsang blir en god dryck med röktoner. Earl Grey funkar sämre, eftersom oljan flyter upp och hindrar syret att komma åt. Många gör kombucha även på grönt te och oolong och är nöjda med resultatet. Låt din smak styra.
AnnJessica på Forsnäs Hemman, som är en auktoritet på ämnet, menar dock att man endast bör använda svart te. Läs mer vad hon skriver om att välja te till Kombucha!
Här är ett recept på egen kombucha.