Kombucha

Gör din egen Kombucha

Kombucha är te som fått fermentera med socker och en speciell kombuchakultur till en syrlig dryck som förutom att vara god innehåller nyttigheter som organiska syror, mineraler och vitaminer – och fullt av de antioxidanter som alltid finns i riktigt te!

Vilket te till Kombucha?

Välj ekologiskt te till Kombucha. Allt rent ekologiskt te utan smaksättning går bra.

Här är två sorters bra ekologiskt te till Kombucha – börja med dem om du inte vet vad du ska välja:

Rwanda Rukeri – rent neutralt svart te från en bra tegård, till ett bra pris. Mångas favorit till Kombucha!

Vietnam Lien Son – fylligt och spännande te, plockat från vildväxande teträd i norra Vietnam.

Testa dig sedan vidare bland alla våra svarta teer utan smaksättning!

Kombuchapaket – en bra start

Vi säljer också två färdiga Kombucha-kit för dig som vill komma igång med egen Kombucha, med vårt te tillsammans med ett presentkort på färsk Kombucha-startkultur från Forsnäs hemman.

Se paketen här!

Kombucha – hur brygger jag?

Kombucha är i tiden! Vi säljer mer och mer te till kunder som vill göra bra kombucha, och som därför vill ha bra te.

Varför ska jag köpa Kombucha-startpaket här?

Det är superviktigt att startkulturen är färsk och gjord från en bra grundstam. Den måste vara nygjord, och inte ha legat på hyllan på något lager. Den måste vara framodlad av en kunnig leverantör. Det är därför du inte får en startkultur som vi haft i lager, utan du får ett presentkort från Sveriges troligen skickligaste Kombucha-makare, som skickar en helt färsk kultur hem till dig när du är redo att sätta igång.

Varför svart te till Kombucha?

AnnJessica på Forsnäs Hemman har gjort djupgående kombuchastudier och rett ut hur det egentligen hänger ihop med alla de minst elva bakteriefamiljer som ska finnas i en kombucha i toppform.

Hon ser ett tydligt resultat: svart te är det som ska användas till kombucha. I en kombucha bryggd på svart te lever och frodas mikrolivet, medan kombuchakulturen i grönt och vitt te så sakteliga tynar bort. Du som är kombuchanörd: läs hela AnnJessicas detaljerade redogörelse!

Varför ekologiskt te?

Du vill inte ha ett te med bekämpningsmedel när du vill sätta igång naturliga processer i drycken. Visst ska du ha ekologiskt te! Kvalitén på teet spelar också stor roll, eftersom den färdiga drycken behåller mycket av tesmaken.

Svart te fungerar bäst. Lapsang blir en god dryck med röktoner. Earl Grey funkar sämre, eftersom oljan flyter upp och hindrar syret att komma åt. Många gör kombucha även på grönt te och oolong och är nöjda med resultatet. Låt din smak styra.

AnnJessica på Forsnäs Hemman, som är en auktoritet på ämnet, menar dock att man endast bör använda svart te. Läs mer vad hon skriver om att välja te till Kombucha!

Jästslöja i Kombucha, bild Forsnäs hemma

Kombuchasvamp ”scoby”. Foto: Forsnäs hemman.

Scobyn köper du hos Forsnäs hemman eller som presentkort här hos oss. Från Forsnäs hemman får du också goda råd om hur du ska brygga en bra Kombucha.

Här är ett recept på egen kombucha.

 

What Our Clients Say
3983 recensioner