Jasmin

Jasminte – doften av blommor och smaken av te

Jasmin Àr en klassisk smaksÀttning till kinesiskt grönt te. Teet fÄr sin doft av att vila tillsammans med nyplockade knappt utslagna jasminblommor. Det Àr en bÄde tids- och arbetskrÀvande process. Tebladen plockas i april och rullas för hand till smÄ kulor. De lÀggs pÄ lager till augusti, dÄ jasminen blommar. TepÀrlorna varvas med stora mÀngder blommor, som byts ut ett flertal gÄnger. Varje blomma plockas noggrant bort nÀr de anses ha gett ifrÄn sig sin doft.

Jasmin Àr ett slÀkte buskar med vÀldoftande blommor med ursprung i sydostasien, idag utbredda i  tropiska och subtropiska omrÄden. Liksom tebusken trivs den i bergiga omrÄden, pÄ hög höjd. Bruket att smaksÀtta te med jasminblommor frÄn Jasminum officinale kommer frÄn Kina.

LÀs mer om Jasmin pÄ Wikipedia.

Jasmin-blomma