En blommande Darjeeling

Vi köper Darjeeling First Flush senare än våra kolleger. Här förklarar vi varför. Och vi presenterar årets val av First Flush Darjeeling!

Teerna från Darjeeling är säsongsvaror. Varje vår, sommar och höst skördas te, och under vintern vilar tebuskarna. First Flush är den hypade vårskörden, som ofta levererar ett ljust te på gränsen till grönt. Skörden delas in i så kallade invoices, som är ett parti som tillverkats samtidigt. Varje invoicenummer är unikt och ger spårbarhet. Ett te från en enskild tegård med ett invoicenummer är en garanterat äkta Darjeeling.

Darjeeling utan flygfrakt

Vår ambition är att köpa Darjeeling från de tre stora skördarna varje år, men vi hakar inte på de erbjudanden om att få de första invoicenumrens te via flygfrakt. Det blir dyrt och mycket av pengarna går till frakten, plus att vi inte vill köpa flygfrakt. Så vi köper senare och inte den allra tidigaste skörden, som ofta är mycket god men inte prisvärd. Men i år är inte som andra år. Våra kolleger köper inte heller flygfrakt, eftersom den blivit ännu dyrare under Corona, och skörden har blivit mindre på grund av att tegårdarna var stängda i mars.

Darjeeling Singbulli Flowery SFTGFOP1

Därför har vi nu tänkt annorlunda i år och köpt en av de mer exklusiva First Flush vi fått prover på, DJ-5 från gården Singbulli. Tegårdarna var stängda under början av skörden, och det här teet är djupare i färgen än en så tidig invoice brukar vara. Det har en mycket god blommig doft, priset ligger lite högre än vi brukar acceptera trots sjunkande Euro- och Dollarkurs – men det är väl värt sitt pris.

Får vi presentera Darjeeling Singbulli Flowery SFTGFOP1!

 

 

Independently verified
2880 recensioner